Best Of... (vol.2)

Az előző posztomhoz hasonlóan itt egy újabb Top 10-es lista, ahol kiemeltem azokat a természeti szépségeket, melyek a leginkább elbűvöltek. Nehéz volt kiválasztani, hát még sorrendbe rakni.

10. Llogara-hágó, Albánia 
Ha a magyar jogosítványban lennének fokozatok, akkor minden bizonnyal legalább két szintet léptem volna feljebb azzal, hogy megjártam kocsival Albániát. A városi közlekedést inkább meg sem említem, de a Llogara-hágón átvezetni sem volt egyszerű mutatvány. A meredek emelkedők az autót is próbára tették, és igen csak aggódtunk, hogy mi is az út mellett veszteglő, felforrt hűtővizes kocsik utasainak sorsára jutunk. Szerencsére nem így lett, és a Llogara-hágó lélegzetelállító látványa minden vesződségért kárpótolt. A hágó legmagasabb pontja 1027 méter, ahonnan lenyűgöző panoráma nyílik balra nézve a Jón,- jobbra pedig az Adriai-tenger felé. A hágóról lefelé gurulva pedig megérkezünk a páratlan szépségű Albán Riviérára.

09. Cabo da Roca, Portugália
A Lisszabontól nem messze található Cabo da Roca a kontinentális Európa legnyugatibb pontja. Az öreg kontinens itt drámaian szép, néhol 80 méter magas sziklaszirtekkel végződik, melynek falai az Atlanti-óceán örökké tajtékzó hullámainak ostromait állják. Sokan itt egészen vakmerő mutatványokra képesek egy-egy fotó kedvéért, de legyünk óvatosak: két éve egy lengyel házaspár a saját gyerekeik szeme láttára zuhant a mélybe.

08. Szamária-szurdok, Görögország
Kréta szigete maga a mediterrán paradicsom, bár utazás előtt azt gondoltam, hogy ókori romokon és strandokon kívül semmi más nincs a szigeten. Sebaj, gondoltam, végre egy nyaralás, ahol kicsit kikapcsolhatok, és nem kell mérgezett egér módjára rohangálni, hogy mindent felfedezzek. Ez a tévhitem azonban gyorsan eloszlott, mikor a neten néztem utána a sziget látnivalóinak. A Szamária-szurdok egyből felkeltette az érdeklődésemet. Európa leghosszabb ilyen természeti képződményén egy 16 km-es túraút vezet végig, amely közel 1200 méteres magasságból indul. A túraút jól kiépített, nagy része egy folyómederben halad, amely a nyári forróságban egy hűs, hegyi patakká apad. A túra nehézségeivel sokan riogattak, ám elég egy kényelmes sportcipő és elegendő ivóvíz, a hőséget pedig kora reggeli indulással küszöbölhetjük ki, így már dél körül csobbanhatunk egyet a szurdok végénél fekvő, festői Agia Rumeli strandján. A szurdok pedig elképesztően szép, van ahol mindössze 2 méter széles, így a fölénk magasodó több száz méter magas sziklafalak olykor egészen nyomasztóak. 

07. Pireneusok, Franciaország
A vidéki Franciaország mesébe illő tájairól ódákat zengnek, nem hiába. Fantasztikus példája annak, hogy a fejlett civilizáció milyen harmóniában tud együtt élni a természettel, ha akar. Az elbűvölő francia falvak és kisvárosok (Montesquiou, Oloron-Sainte-Marie, Sarrance) a Szépség és a Szörnyeteg mesebeli falvait idézték, a hegyvidék idilli magányát és csendjét pedig a legelő tehenek kolompjai törték meg.   

06. Finisterre-fok, Spanyolország
A középkorban, mikor még úgy vélték, hogy a Föld lapos, ezt a pontot tartották a világ a végének, innen a hely neve. A Galícia tartományában található Finisterre a portugál Cabo de Roca-hoz hasonlóan az Atlanti-óceán sziklaszirtekkel szegélyezett partszakasza. Páratlan szépsége mellett spirituális jelentősége is van: itt található a spanyolországi Szent-Jakab út alternatív végpontja, a 0 kilométerkő. A Santiago de Compostelába vezető zarándokút vándorai így még plusz 90 kilométert és három napot vállalnak be azzal, hogy Galícia ködös erdein keresztül sétálva eljussanak a világ végére, és megcsodálják az útjuk végpontját megkoronázó naplementét. Már ha szerencséjük van: a ködös, esős Galícia időjárása nem mindig kegyes a zarándokokhoz.

05. Svaneti-régió, Grúzia
Ha az egy négyzetkilométerre eső természeti szépségek számai alapján állítanánk listát, akkor bizony Grúzia igen előkelő helyet foglalna el. A kis ország legnagyobb része, sőt szinte teljes egésze hegyvidék, a Kaukázus legvadregényesebb vonulatait találjuk itt. Ezek közül szépségében is kiemelkedik az ország északi részén fekvő Svaneti-régió. A tájegység kulturálisan is különbözik Grúziától, hiszen a szvánok lakják, akik a grúz nyelv egyik sajátos dialektusát, a szvánt beszélik. A régió központja Mestia, ahonnan kiindulva rengeteg a túralehetőség a környező hegyekbe, de a legtöbb idelátogatót a vidék legendásan híres falva, Ushguli vonzza. A néhány száz fős Ushguli Európa egyik legmagasabban fekvő (több mint 2100 méter) és legelszigeteltebb települése, tekintettel arra, hogy télen megközelíthetetlen. És ez volt a legenda. Utánakérdeztem, és azért korántsem ennyire durva a helyzet. Helyiek szerint traktorokkal télen is fel lehet menni, de tény, hogy nem olyan, mintha felkocsikáznánk a Mátrába egy kis forralt borozásra. A faluba vezető utat pedig már aszfaltozzák, így félő, hogy pár éven belül akár turistabuszok is megjelennek a faluban. A táj szépségéből azonban ez mit sem von le, Svaneti a Kaukázus egyik gyöngyszeme.   

04. Amalfi-part, Olaszország
A hegyek és a tenger találkozása mindig valamilyen festői tájképet produkál, nincs ez másként az Amalfi-part esetében sem. A Sorrento és Salerno között húzódó varázslatos partszakasz nem csak természeti szépsége, de a meredek hegyoldalra épült festői városkái miatt is említésre méltó. Az olasz partvidék e Pazar része, már a középkorban is festőket és költőket ihletett meg, így már ekkor is gazdag művészek előkelő nyaralóhelye volt, ma pedig hollywoodi sztároké, profi focistáké és gazdag politikusoké. Mindez ne riasszon vissza senkit. Szállást egy közeli városban érdemes foglalni (Nápoly, Sorrento), ahonnan helyi buszokkal egy-egy napos kirándulás keretében megcsodálhatjuk ezt a földi paradicsomot.

03. Altyn Emel Nemzeti Park, Kazahsztán
Nehéz volt kiemelnem azt a helyet Kazahsztánban, amely a legjobban tetszett, de mivel az Altyn Emel Nemzeti Parkban találkoztam először sivataggal, így azt hiszem ez a hely tette rám a legnagyobb benyomást. Kazahsztán déli része amúgy is rendkívül változatos, ahol egyik nap még havas hegycsúcsok között, sapkában és sálban egy téli tündérmesében érezzük magunkat, másnap pólóban és mezítláb rohanunk fel a sivatagi homokdűnék tetejére. Az Altyn Emel különlegessége a lenyűgöző tájkép mellett az éneklő dűnék, melyről lecsúszva, furcsa, morajló hangot hallhatunk, mintha kisgép zúgna el felettünk.  

02. Kotori-öböl, Montenegró
Bátran kimerem jelenteni, hogy Montenegró az egyik legszebb európai ország és azon a bizonyos egy négyzetkilométerre eső természeti szépségek száma szerint felállított listán, számomra a kis balkáni állam lenne az első. A Dél-Dunántúl méretű Montenegró területén van a Tara-kanyon, mely a világ második legmélyebbje a híres Grand Canyon után. És itt van a Kotori-öböl, melynek szépsége szavakkal nehezen leírható. A hatalmas hegyek fullasztó közelsége szinte árnyékot vet az öbölre, és a szűk, minden beépíthető helyet kihasználó óvárosokra. Kotor és Perast városkái mediterrán gyöngyszemek, ahol a kőből épült templomokat pálmafák árnyékolják, a háttérben a hegyek kopár szikláival. Én több mint három éve jártam itt, azóta úgy hallottam, hogy a turisták igencsak felfedezték a hely szépségét, és Velencéhez, valamint Dubrovnikhoz hasonlóan látogatási korlátozásokat vezettek be.  

01. Altyn Arashan-völgy, Kirgizisztán
A hegyvidék szerelmeseinek minden bizonnyal Kirgizisztán maga a mennyország. A közép-ázsiai állam területén 6-7000 méteres magashegységek emelkednek. A kínai határhoz közeli Tien-San hegység vonulatai között bújik meg a minden képzeletet felülmúló szépségű, Altyn Arashan völgy. A völgybe egy 15 km-es túraút vezet fel, vagy pedig felvitethetjük magunkat taxival nem kis összegért, tekintettel arra, hogy a helyet csak speciális járművek és dzsipek tudják megközelíteni. Az Altyn Arashan völgyet ugyan nem lengik körül olyan legendák, mint a grúziai Ushgulit, pedig a hely valóban elszigetelt. Se áram, se vezetékes víz, se térerő nincs a völgyben, télen pedig teljesen lakatlan, mert esélytelen a megközelítése. Vannak azonban hőforrások, amelyek hideg napokon egészen különleges élményt nyújtanak, amely számomra felülmúl bármilyen 4-5 csillagos wellness hotelt. Ha valaki kicsit félre akar vonulni a világ zajától, és teljes nyugalomra vágyik, itt a helye! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mennyi az annyi?

Összegzés