Bes Of... (vol.3)
Közkívánatra készítettem egy újabb top 10-es listát, de ígérem nem lesz több, mert már ez is kicsit erőltetett. A helyi gasztronómia megismerése éppúgy hozzátartozik az utazások izgalmaihoz, azonban sajnos én csak az utóbbi években lettem erre nyitott és érdeklődő. Különösebb ínyencségek, vagy az európai gyomor számára extrém különlegességnek számító kaják nem nagyon vannak a listán (még), de legyen akár az egy egyszerű pizza, vagy a sokak kedvence, a császármorzsa, ami finom az finom, és ha különösen az, akkor itt a helye a listán. Íme, a 10 legjobb kaja, amit külföldön kóstoltam. (Megjegyzés: sajnos igen sok kajáról nem készítettem fotót, így több helyre csak „kiguglizott” képet tudtam beszúrni)
10. Császármorzsa (Villach an der Drau, Ausztria)
Ki ne ismerné ezt az egyszerűen
elkészíthető, de isteni édességet, a császármorzsát? Ráadásul, aki
hamisítatlan, autentikus ízekre vágyik, annak nem is kell messzire mennie, csupán
ide a szomszédba, Ausztriába. Életem első külföldi utazásán, egy 1 hetes
karintiai nyelvi táborban fedeztem fel Ausztria csodálatosan szép tájait, és
persze tudtam, hogy ha valahol, hát itt meg kell kóstolnom a császármorzsát.
Nem is csalódtam, életemben nem ettem ilyen finomat, mint itt, de a titkára nem
tudtam rájönni, annak ellenére, hogy tényleg nem nagy ördöngősség elkészíteni.
09. Szoljanka (Tallinn, Észtország)
Nem rajongok különösebben a levesekért, de
Tallinnban a hideg északi levegőtől átfagyva és a szél által kifújva jól esett
bekanalazni ezt a forró és mennyei levest. Nem mellesleg a szoljanka igazából
az orosz konyha egyik klasszikusa, de a balti államokban, vagy épp Lengyelországban
is előszeretettel fogyasztják. A sűrű levesben többnyire krumpli, káposzta és
hagyma volt, valamint kolbász darabkák. Azt hiszem, ilyenkor kell mondani, hogy
vérré vált bennem.
08. Manekin (Varsó, Lengyelország)
Ez a rész egy kicsit csalás, hiszen itt nem
egy konkrét ételről, hanem inkább egy helyről van szó. A Manekin egy fantasztikusan
jó palacsintázó Varsóban, sőt igazából nem csak ott, hiszen az étterem
franchise rendszerben működik, így megtalálható az ország több városában is.
Azonban itt nem szimpla kakaós, túrós vagy fahéjas palacsintát kell elképzelni,
ahogy azt a jó kis magyar házi koszton szocializálódott utazó tenné, hanem a palacsinták mindenféle
ízű, tartalmú, fajtájú változatát. Bolognais, pestos, rákos, camambert sajtos
áfonya lekvárral, és persze vannak édesek is szép számmal. Az adag megfelelő,
az ízélmény felejhetetlen és az ár is korrekt. Tudom, tudom nem épp a lengyel
konyhavilágra jellemző étkek ezek, de ami jó, az jó. Aki Varsóban (vagy más lengyel nagyvárosban,
pl Lódz-ban) jár, annak bátran ajánlom a Manekin felkeresését. És érdemes még
nem túl éhesen érkezni, mert jellemzően az ajtókban szokott állni az asztalokra
váró vendégek sora.
07. Trilece (Sarandë, Albánia)
A trilece, vagy ahogy mi magyarosítottuk,
trillázs egy a Balkánon, de leginkább Albániában meghonosított, egyszerű, de
nagyszerű sütemény. Azért meghonosított, mert eredetileg Dél-Amerikából
származik, de valamilyen úton-módon eljutott ide. Fogalmam sincs, hogyan kell
elkészíteni, de annyira könnyű és lágy, hogy tökéletes desszertként szolgált a
nyári hőségben. Nem gelj, nem telít el, így akár kettesével is lehet enni,
ahogy mi is tettük.
06. Pizza Margherita (Nápoly, Olaszország)
Hát igen, a margherita pizza talán az egyik
legsnasszabb kaja a listán. Kinek jut eszébe manapság margheritát rendelni, aki
nem vega? Hát annak, aki Nápolyban jár, hiszen itt készítették a világ legelső
pizzáját, ami történetesen margherita volt. A történet szerint, amikor Savoyai
Margherita királyné 1890-ben Nápolyba látogatott a szegény városlakók nem igen
tudták őt mivel megvendégelni. Így hát mi az, ami minden dél-olasz háztartásban
otthon van? Tésztának való liszt, friss paradicsomszósz, házi mozzarella sajt
és bazsalikom. A leleményes nápolyiak összedobták azt, amijük volt és
megszületett a Pizza Margherita. További érdekesség, hogy a pizza feltétje az
olasz trikolórt szimbolizálja: a piros a paradicsom, a fehér a mozzarella, a
zöld pedig a bazsalikom levél. Így hát, aki Nápolyban jár, mindenképp kóstolja
meg, nem csak azért mert egyedülállóan finom, hanem már csak illendőségből is.
Ráadásul a városban van a világ első pizzériája is, ami a mai napig működik az
1800-as évek vége óta.
![]() |
Nem saját fotó |
05. Paella (Madrid, Spanyolország)
A tapas mellett talán a paella a másik
legismertebb spanyol eledel. Ennek a nem éppen túlgondolt egytálételnek
rengeteg válfaja létezik, a csirkéstől kezdve, a currys, kicsit keleties
változatig, ám tengeri ország lévén szerintem a tengeri herkentyűset érdemes
megkóstolni, amiben jó eséllyel van kagyló, tintahal és rák is. Elrontani
szerintem nehezen lehet, nagyon finom, tápláló és ráadásul nem túlságosan hizlal.
![]() |
Nem saját fotó |
04. Hachapuri (Mestia, Grúzia)
A grúz konyha különlegességei nem túl
világhírűek, de talán a hachapurit elég sokan ismerik, legfeljebb azt nem
tudják róla, hogy grúz. Ez a kaja igen népszerű lehet a hátizsákos turisták
körében, hiszen rendkívül finom, olcsó és jól lehet vele lakni. Én az oszétiai
változatot kóstoltam meg, ami krumplival és sajttal volt töltve. Igen, a kenyértészta
krumplival talán sok így első hallásra, de legalább abban biztosak lehetünk,
hogy könnyen megtelít, így jó eséllyel egy kései reggelivel ki tudjuk húzni
vacsoráig. Ez pedig nem utolsó szempont a napi költségvetést illetően.
![]() |
Nem saját fotó |
03. Monti (Almati, Kazahsztán)
Kahazsztánban ért az eddigi
legkülönlegesebb gasztronómiai élmény, hiszen itt tőlem szokatlan módon eléggé
kísérletező kedvemben voltam. A hírhedt lóhús és kumisz (erjesztett kancatej)
ugyan nem lettek a kedvenceim, de a hússal töltött tésztabatyuk, amit errefelé
montinak hívnak, annál inkább. A monti a legtöbb posztszovjet országban
népszerű, így megtalálható a grúz, az örmény és persze az orosz verziója is,
más-más névvel. Fogalmam sincs milyen hússal volt megtöltve, de úgy voltam
vele, amiről nem tudok, az nem fáj, és igyekeztem az nagyszerű ízekre
koncentrálni. Egyébként marha-, és bárányhússal töltött változata létezik,
legalábbis e kettő a legelterjedtebb.
02. Iskender kebab (Isztambul, Törökország)
Rövid, ámde annál tartalmasabb isztambuli
látogatásom során kellően belekóstoltam a helyi gasztronómiába, nagy örömömre,
hiszen a török ízvilág mindig is a kedvenceim közé tartozott. Sok, itthon is
ismert étel új értelmet nyert számomra, pl. a burek, ami odakint nem éppen egy
snassz pékárunak számít, hanem rendesen asztalnál, tányérból és villával eszik.
A reggeli pedig a törökök legfontosabb étkezése, és ebből kifolyólag
hihetetlenül bőséges. De a legfinomabb és legmaradandóbb ízélmény számomra a kebab.
Ez sem az itthoni, streetfood változathoz hasonlít, amit az utcán állva
kikérünk, majd a felét szétcsöpögtetve a Blaha Lujza téren megpróbálunk
elfogyasztani. Itt bizony egy jókora tányérra (vagy egy kisebb tepsire) szelik
vékonyra a húsokat, és leöntik jó nagy adag fűszeres (nem olaszos)
paradicsomszósszal, mellé kajmakot is szervíroznak. Köretként lehet rizst vagy
friss lepényt is kérni, melyet a hús alá raknak, szerintem utóbbi jobban
passzol hozzá.
![]() |
Nem saját fotó |
01.
Csavapcsicsa (Szarajevó, Bosznia-Hercegovina)
Csevap,
csavapcsicsa, mics, pljeskavica. Rengeteg név, rengeteg változat. Egy biztos,
hogy földrajzilag mindegyiket be tudjuk határolni. Aki bárhol is jár a
Balkánon, Horvátországtól Macedóniáig annak vétek kihagyni. Életem eddigi
legjobbját Szarajevóban ettem, a Baščaršijában. A sült darált hús mellé friss
lepény, vöröshagyma, kajmak és ajvár is dukál, de azzal sem követünk el nagy
hibát, ha egy jó adag sopszka salátát is kérünk mellé. Ha pedig jól degeszre
tömtük magunkat, egy jó kis bosanska kafával rázhatjuk gatyába a
vérnyomásunkat.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése